10 paşi de urmat pentru un machiaj reuşit



    Mi s-a întâmplat de multe ori, atunci când purtam discuţii despre make-up cu prietenele mele, să le aud spunând că nu ştiu care sunt paşii pe care trebuie să îi urmeze atunci când se machiază şi ordinea corectă în care să aplice produsele, pentru a obţine un machiaj reuşit şi rezistent. Şi cum probabil nu sunt singurele care au aceste nelămuriri, am decis să vin în ajutorul vostru cu această postare.
    În cazul în care titlul postării vă sperie deja , nu vă alarmaţi, unele etape despre care o să vorbesc mai jos sunt opţionale. Puteţi să le urmaţi pe toate dacă aveţi de gând să mergeţi  la o petrecere sau un eveniment, însă dacă doriţi să vă machiaţi pentru serviciu sau pentru o ieşire în parc, puteţi sări peste câteva.


1. Demachiere

    Primul pas spre un machiaj reuşit îl reprezintă  demachierea. Chiar dacă poate nu aţi fost machiate peste zi şi consideraţi că nu aveţi ce îndepărta, chiar dacă e dimineaţă şi abia v-aţi trezit, vă recomand să vă demachiaţi. Pe lângă faptul că veţi îndepărta impurităţile de pe ten, surplusul de sebum şi transpiraţia acumulate în timpul zilei sau în timpul nopţii, machiajul vostru va arăta mult mai bine pe un ten curăţat, iar demachiantul va ajuta la revitalizarea pielii, redându-i strălucirea şi elasticitatea.




2. Hidratare

    Următorul pas, foarte important, la fel ca şi primul, este  hidratarea tenului cu o cremă (preferabil ar fi să aibă si protecţie  solară), o parte vitală a rutinei voastre zilnice, dacă vă doriţi o piele frumoasă şi sănătoasă.
    Alegeţi o cremă care să se potrivească nevoilor tenului vostru. Deşi  am auzit de multe ori persoane cu tenul gras spunând că nu au nevoie de hidratare, le recomand să folosească o cremă pe bază de apă, uşoară, care nu lasă o peliculă grasă la suprafaţă.
              
      

3. Primer

    Primer-ul este baza de machiaj care creează o barieră între crema hidratantă şi fondul de ten, împiedică transpiraţia şi ajută la rezistenţa machiajului.  Alegeţi unul cu silicon ca ingredient principal deoarece acesta netezeşte tenul, ascunde porii, umple fisurile nedorite din piele şi oferă tenului un efect blurat.
    Primer-ul  este un pas opţional, însă dacă vă doriţi un machiaj rezistent şi vreţi ca fondul de ten să se aşeze mult mai bine, vă recomand să îl folosiţi, vă garantez că veţi observa diferenţa.


4. Fond de ten

     Fondul de ten uniformizează aspectul tenului şi acoperă imperfecţiunile. Acesta trebuie ales în funcţie de tipul de ten şi de finish-ul pe care dorim să îl obţinem. Încercaţi să evitaţi efectul de mască prin alegerea unei nuanţe potrivite şi prin aplicarea şi estomparea lui atât pe linia părului cât şi pe gât.  
    Este foarte importantă folosirea corectă a fondului de ten, fără a încărca faţa mai mult decât este nevoie.



5. Anticearcăn

      Am observat că de multe ori se creează o confuzie între anticearcăn (concealer)  şi  corector.
      Anticearcănul este un produs lichid, cu acoperire lejeră, cu o nuanţă  sau două mai deschis decât tonul pielii şi este folosit, aşa cum îi spune şi numele, pentru ascunderea cearcănelor, dând un aspect odihnit şi fresh.
      Evitaţi să îl folosiţi doar în zona închisă de sub ochi, în formă de semicerc, pentru că nu veţi face decât să scoateţi şi mai mult în evidenţă  acea zonă. Eu vă recomand să îl aplicaţi în formă de triunghi inversat, să tapotaţi uşor, fără a freca şi mişca produsul, pentru a acoperi cât mai bine şi să blenduiţi  marginile cu un bureţel sau o pensulă, pentru a nu fi o trecere bruscă de culoare între fond de ten şi anticearcăn.
      Puteţi estompa cu el şi zonele roşiatice din jurul nasului, unele mici imperfecţiuni şi poate fi utilizat deasemenea pentru corectarea liniei de tuş sau a conturului buzelor. Se foloseşte imediat după fondul de ten.


     Corectorul este o cremă colorată care are rolul de a corecta problemele de pigmentare ale pielii.
     Acesta are o acoperire mult mai mare, mai mare chiar şi decât a fondului de ten,  şi se foloseşte pentru a neutraliza roşeaţa (cuperoza, acneea) şi  cearcănele foarte închise de sub ochi, maronii, vineţii sau albastre. Corectorul verde se foloseste pentru roşeaţă, roz şi piersică neutralizează cearcănele maronii şi galben şi portocaliu cearcănele violet-albăstrui.
     Corectorul se foloseşte de obicei sub fondul de ten, însă, atunci când este cazul, se poate aplica şi deasupra. 



6. Pudra

     Un pas foarte important după  aplicarea tuturor produselor  cremoase de până acum este fixarea/sigilarea  lor cu pudră.  Asta dacă ne dorim ca ele să rămână la locul lor. Pudra ajută şi la evitarea aspectului lucios al pielii, însă dacă aveţi un ten uscat, vă recomand să o folosiţi cu moderaţie.
     Puteţi alege o pudră în aceeaşi nuanţă cu fondul de ten sau una translucidă(transparentă) care va da tenului un aspect mat, fără a modifica nuanţa fondului de ten.Aplicaţi-o cu o pensulă mare, pe care aţi scuturat-o pentru a îndepărta excesul, cu mişcări uşoare de tapotare.
     Nu uitaţi zona de sub ochi, unde aţi aplicat anticearcănul, căci dacă nu îl veţi fixa, acesta se va strânge în liniile fine  şi va arăta inestetic.
     Pudra pulbere este mai potrivită pentru fixarea machiajului, iar cea  compactă recomandată  pentru retuşuri.


7.Contur

      Deşi conturarea  feţei e privită cu ochi critic de mulţi, fiind asociată cu Kim Kardashian, pentru mine a reprezentat o binecuvântare şi am început să  folosesc această tehnică încă din ziua în care am auzit de ea. Cine mă cunoaşte ştie că toată viaţa m-am plâns de faţa mea rotundă, însă cu ajutorul unei conturări discrete reuşesc să o sculptez, printr-un joc de umbre şi lumini, scoţând în evidenţă trăsături care îmi plac şi mascându-le pe cele care mă nemulţumesc.
     Înainte de a face acest pas trebuie să vă identificaţi forma feţei ( vă voi ajuta să faceţi asta într-o postare viitoare).
     Această etapă nu e obligatorie, dar face o mare diferenţă.



8. Sprâncene

      Sprâncenele îţi pot schimba întreaga fizionomie şi prima condiţie ar fi ca acestea să fie pensate corect.
      Pentru a le aranja periaţi-le în sus, urmaţi apoi linia lor naturală, corectând cu fard sau creion doar acolo unde este nevoie şi umplând golurile.



9.Blush

    Următorul pas, foarte important,  este blush-ul.  Acesta oferă tenului nostru un strop de culoare şi îl ajută să arate proaspăt şi sănătos.
    Fardul de obraz trebuie ales în concordanţă cu nuanţa tenului  sI a machiajului pe care îl purtaţi şi se aplică diferit,  în funcţie de forma feţei.
     Recomandarea mea este să îl puneţi pe ten treptat, în straturi,  scuturând mereu pensula, prin miscări circulare foarte uşoare, fără să apăsaţi. Astfel nu riscaţi ca la final să arătaţi ca un clovn.



10. Iluminator

    Produs cosmetic care reflectă lumina, punând  în evidență tenul, si conferindu-i mai multă prospețime, iluminatorul se aplică doar pe zonele pe care lumina cade în mod natural: vârful pomeţilor, podul nasului, sub sprânceană şi deasupra buzei superioare, în Arcul lui Cupidon.
    Nuanţele de şampanie complimentează  tenul deschis la culoare, iar tenul bronzat sau măsliniu este mai bine pus în valoare de nuanţe de auriu şi piersică.
    Recomand folosirea lui în machiajele de seară si de ocazie.  
             
          În concluzie, pentru un machiaj de zi,  demachierea, hidratarea, aplicarea fondului de ten, a anticearcănului, fixarea cu pudră, aranjarea sprâncenelor şi un blush sunt suficiente. Pentru seară puteţi pune în plus un primer, puţin contur şi iluminator.
         Ceea ce aş vrea să reţineţi este faptul că pe ten se aplică mereu mai întâi produsele cremoase şi apoi cele pudră,care le fixează pe cele cremoase. Nu aplicaţi niciodată un produs cremos dupa ce aţi fixat cu pudră, pentru că va lăsa pete pe ten şi nu va arăta bine.
        
      Observaţi că nu am vorbit aici despre machiajul ochilor. Acesta  poate fi făcut înainte de cel al tenului sau după, cum vă vine vouă mai uşor. Eu îl realizez  de obicei  între paşii 8 şi 9 (mai puţin Smokey Eyes).
         Iar la final las buzele şi apoi spray-ul de fixare.
         
 Sper că v-am fost de folos!
   
 XO

P.S.  Să-mi spuneţi dacă vreţi să vă explic, în postările viitoare, cum se aplică fiecare produs din rutina de machiaj, în funcţie de tipul de ten, forma feţei, sub ce texturi  îl putem găsi,  culori potrivite etc.

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare